Корвалол: для чого використовується і як

Перезбудження нервової системи, безсоння, стрес — усе це є показанням до прийому корвалолу. Проте препарат не такий простий, як про нього звикли думати, тому застосовувати його слід обережно. Далі розповімо про те, як використовувати корвалол правильно, в яких випадках він потрібен, а також про можливі ризики на тлі його прийому.

Коли потрібен корвалол

Показання до прийому лікарського засобу визначаються компонентами його складу. Корвалол містить:

  1. Фенобарбітал — має виражений вплив на ЦНС. Він пригнічує збуджувальний потік до кори головного мозку і залежно від дозування може забезпечувати заспокійливий, снодійний чи транквілізуючий (протитривожний) ефект.
  2. Етиловий ефір альфа-бромізовалеріанової кислоти має спазмолітичний та заспокійливий ефект. Чинить подразнювальний вплив на рецептори слизової оболонки носоглотки та ротової порожнини, зменшує збудливість центральних нейронів головного мозку.
  3. Масло м’яти. Діє на холодові рецептори ротової порожнини, що сприяє рефлекторному розширенню судин серця та головного мозку.

З огляду на перелічене показаннями для прийому корвалолу є:

  1. неврози та неврозоподібні стани;
  2. гіпертонічна хвороба, ішемічна хвороба серця (в комплексній терапії);
  3. безсоння;
  4. тривожність;
  5. підвищена дратівливість;
  6. спазми кишківника (в комплексній терапії).

Корвалол використовують як засіб швидкої допомоги у разі вираженого психоемоційного навантаження, гіпертонічних кризів. Випускається препарат у вигляді крапель у флаконах на 25 та 50 мл.

Як приймати

Дія препарату дозозалежна. Тобто що більше препарату буде прийнято, то більш вираженим буде пригнічувальний ефект на ЦНС. Стандартне дозування для заспокійливої дії — приймати 2-3 рази на добу від 15 до 30 крапель на один прийом. Для досягнення снодійного ефекту, за вираженої тахікардії або ж спазму коронарних судин на тлі нападів стенокардії дозування може бути збільшеним до 40-50 крапель. 

Чому варто бути обережними

Фенобарбітал, що міститься у складі засобу, належить до групи барбітуратів. Препарати цієї групи можуть викликати залежність, а в разі недотримання дозування — викликати низку побічних ефектів. Саме тому корвалол не призначають на регулярній основі, його можна застосовувати лише як препарат швидкої допомоги. Якщо людина почала його приймати регулярно, слід звернутися до лікаря, щоб він розписав схему відміни препарату. Крім звикання, тривалий прийом корвалолу може призвести до отруєння бромом, що проявляється пригніченням ЦНС, депресією, апатією, сльозотечею, порушенням координації тощо. Тому з цим препаратом треба бути обережними і використовувати його лише за призначенням лікаря і тільки на незначний термін.

Make-Self.net

Мы в социальных сетях: Facebook, Telegram, YouTube.
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Соглашение о использовании CookiesПолитика конфиденциальности.
© 2022 Make-Self.net. Все права защищены. Полное или частичное копирование материалов сайта без согласования с редакцией запрещено.